با پیدایش پروتستانتیزم در قرن شانزدهم ، انشعابات زیادی از این نهضت نشأت گرفت و هرکدام به شیوه و مسلک دلخواه خود در قالب یک فرقه، در کشور های اروپایی و امریکا به تبلیغ و فعالیت پرداختند .

رهپویان هدایت: در درون هریک از این گروه ها کشمکش های بالایی وجود دارد و هرکدام بنا بر صلاحدید و نظریات شخصی ، کتاب مقدس را تعلیم می دهند و تحریفات وانحرافات بسیار عمده ای در آنها دیده می‌شود . 

مسیحیت پروتستان را می توانیم به چهار گروه عمده تقسیم نمود که علی رغم تفاوت های عقیدتی و عملی قابل توجه ، در مخالفت با اقتدار پاپ و اهمیت دادن به حجیت کتاب مقدس  و اعتبار ایمان شخصی اتفاق نظر دارند . چهار گروه بزرگ مسیحیت پروتستان عبارت است از نوتعمیدیان، کالونی ها، لوتری ها وانگلیکن ها هستند.

که هرکدام را به اختصار بیان می کنیم :


  نهضت نوتعمیدی : 

 شخصی به نام هالدریخ  زوینگلی در دهه 1520 در زوریخ سوئیس  پیرو اصلاحات عقیدتی در مسیحیت این نهضت را بوجود آورد . آنان معتقد هستند  تعمید کودک یک عمل بی معنی و باطل است . آنها بر این عقیده هستند که ورود به کلیسا باید با عزم واراده انسان بالغ صورت گیرد و پیرو تعمید دوباره هستند.  نهضت نوتعمیدی بعد ها با حضور و نفوذ در کلیساهای روسیه ، توانستند بیشترین کلیسا های پر.وتستانی را از آن خود بکند .


نهضت  کالونی :

شخصی به نام جان کالون این نهضت را در سوئیس دایر کرد . وی با تأکید بر  عقاید اصلی لوتر ، بر تعالیمی همچون حاکمیت خدا بر سراسر زندگی و تقدیر الهی برای نجات تأکید می کرد. درپایان قرن شانزدهم کلیسای کالونی نه تنها در سوئیس ، بلکه در فرانسه ، هلند ، آلمان، مجارستان و اسکاتلند نیز راه می یابد و به عنوان بازوی قوی در پیشرفت مکتب  پروتستانی در انگلستان  شناخته می شود . این نهضت با حضور در آمریکا تأثیر بسیاری بر شکل گیری منش دینی و ی ایالات متحده داشته است .


نهضت لوتری :

این نهضت به نام  مارتین لوتر رقم می خورد . او در مخالفت با بخشش نامه ها مشهور شد. مواد نود و پنج گانه  وی در سال 1517 بر سر در کلیسای جامع ویتنبرگ برای مشاهده مردم نصب شد .  لوتر در سال 1520 سه اثر عمده  به نام های خطاب به اشراف آلمان، اسارت بابلی کلیسای مسیح و آزادی فرد مسیحی  منتشر کرد که در انها با شور و هیجان ، اصلاح ساختار و عقاید کلیسا را  ضرروی شمرد . در مقابل پاپ  با صدور حکمی  او را به شدت توبیخ کرد و درخواست کرد او از دیدگاهش دست بردارد و جواب لوتر چیزی جز آتش زدن نامه پاپ نبود .


نهضت اصلاح دینی:

این نهضت تحت تآثیر تفکرات هنری هشتم در انگلستان ایجاد شد. تفکرات اصلاحی او بیشتر ی بودتا دینی و این خط فکری منجر به جدا شدن رم و داشتن رفتاری مسالمت آمیز با آیین لوتری در آلمان و انگلستان شد .

با نگاهی عمیق به تفکرات نهضت های پروتستانی که در منابع تاریخی آمده است  به راحتی می‌توان فهمید که عقیده اومانیستی تأثیرات مستقیم و غیر مستقیمی برای شکل گیری نهضت پروتستان یا همان اصلاح دینی در حد فاصل دهه 1510 تا 1520 داشته است و با محوریت این  نگاه ، مسیحت را در معرض تحریفات و تناقضات عدیده ای مواجه نمودند که بر اثر این معضلات ، فرقه های مختلفی از دل این نهضت ها برخاسته اند که هیچ کدامشان از  پوسته وهسته قوی برخوردار نیستند و تا جائی که توانسته اند تعالیم مسیحیت را دستخوش تغییرات اساسی قرار داده اند و در جستجوی ثمره و نتیجه این نهضت ها می توانیم بگوییم،  هیچ اصلاح موثری برای مسیحیت صورت نگرفته است .


مشخصات

آخرین مطالب این وبلاگ

آخرین ارسال ها

آخرین وبلاگ ها

آخرین جستجو ها